maanantai 26. syyskuuta 2022

 

KulttuuriOsaaja(t) Sairaanhoitajapäivillä 15.-16.9.

 

KulttuuriOsaaja-hankkeessa on tärkeä esitellä hankkeen tuotoksia potentiaalisille loppukäyttäjille – maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien työelämään integroitumisessa avainasemassa ovat toiset sairaanhoitajat ja maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien muu työyhteisö. Juuri heidän on hyvä saada tietää KulttuuriOsaajasta, ja siksi päätimmekin lähteä Helsinkiin Sairaanhoitajapäiville tapaamaan sairaanhoitajia ja heitä kouluttavia tahoja.

 

Sairaanhoitajapäivien reissua ryhdyttiin suunnittelemaan toden teolla elokuun alussa. Työpaketti 2:sta mukaan oli lähdössä suomen kielen lehtori ja FrostBitin kolme asiantuntijaa tarkoituksenaan esitellä hankkeessa tehtyä VR-simulaatiota; Markus Näppärän kotiuttamiscasea. VR-esittelyä varten pakattiin teholäppäri ja Oculus Quest 2 -virtuaalilasit, joiden lisäksi mukaan toivottiin hankkeen ja organisaatioiden roll uppeja ja esitteitä. Lisäksi mukaan tuli ottaa myös muuta messutavaraa, ja matkatavaramäärä yhdessä henkilökohtaisten laukkujen kanssa olikin lopulta kunnioitettava.




Matkasuunnitelmaa tehdessä tulimme siihen tulokseen, että matka Rovaniemeltä Helsinkiin kannattaa tehdä junalla, jolloin monenmuotoista matkatavaraa voi olla paljon. Niinpä varasimme itsellemme liput mahdollisimman suoralla junayhteydellä ja majoituksen mahdollisimman läheltä Messukeskusta HolidayInn-hotellista. Pasilasta oli Messukeskukseen lyhyt matka ja saimme vietyä tavarat yhdellä kertaa hotellille, onneksi! Heti tuloiltana lähdimme sisustamaan hankkeen pistettä ja siitä tulikin aivan hyvännäköinen.




Hanketiimi vietti kaksi kokonaista työpäivää Messukeskuksen kuuden neliön osastolla 2b53b, joka sijoittui hyvälle paikalle LABin ja Terveyskylän pisteen väliin. Reissu oli meidän työpaketin jäsenille varsin jännittävä, koska vain yhdellä jäsenellä oli aiempaa kokemusta näytteilleasettajana olemisesta messuilla. Lisäksi messut oli suunnattu sairaanhoitajille eikä meistä kukaan liity alaan muuten kuin hankkeen kautta. Messuajankohtana uutisointi hoitajien pakkolaista oli kuumaa ja meitä hieman jännittikin, onko messuille tulossa kävijöitä ja jos on, niin minkälaisessa mielentilassa he ovat.

 Yllätys oli melkoinen, kun messukävijöitä oli valtavasti ja tunnelma reipas. Sairaanhoitajapäivät osoittautuivat meidän työpaketin näkökulmasta hedelmälliseksi alustaksi esitellä ja testauttaa VR-simulaatiota uudella yleisöllä. Messukeskuksen asiakkaista suurin osa oli suomalaisia terveydenhuollon ammattilaisia, joten palaute keskittyi valtaosin simulaation ammattitermistöön sekä täysin uudenlaisiin lausahduksiin, joita Markus ei vielä ymmärtänyt. Kansainväliset sairaanhoitajaopiskelijat takertuvat simulaatiossa yleensä yksittäisiin arkipäiväisiin sanoihin, joten uusi näkemys oli meille tärkeää ja kaivattua. Pelissä puhuttu lause lähetetään Google Speech -liitännäisellä Googlelle, joka prosessoi sen ja lähettää äänitiedostosta tunnistetut sanat takaisin tekstinä. Markuksen taustalla oleva teknologia toimii siis käytännössä niin, että sen sijasta, että se tarkistaisi, menikö pelaajan tuottama lause oikein, se tarkistaa lauseesta vain tietyt avainsanat. Esimerkiksi lauseen "Annan sinulle nyt särkylääkkeen" avainsana on "särkylääke". Testauksien aikana onkin tapana kerätä avainsana-listaa väärin menneistä sanoista tai eri tavoista sanoa lause, jotta ne voidaan myöhemmin lisätä peliin. Kansainvälisten opiskelijoiden testauksissa lista on yleensä pitkä. Sairaanhoitajapäivien jälkeen lista oli kuitenkin hyvin lyhyt, vaikka kävijät yrittivät tarkoituksella hämmentää Markusta eri aksenteilla, slangisanoilla ja pitkillä lauseilla.

 


Messuilla oli hyvä mahdollisuus verkostoitua muiden kieli- ja kulttuuritietoisista käytänteistä kiinnostuneiden kävijöiden ja tahojen kanssa, ja KulttuuriOsaaja(t) saivatkin messuilta monta tärkeää kontaktia. Oli mukava huomata, kuinka montaa kävijää hanke aidosti kiinnosti. Myös innovaatiomme Markus sai hyvän vastaanoton eivätkä VR-lasit pelottaneet juuri ketään. Olimme tiiminä yhtä mieltä siitä, että sairaanhoitajat tuntuvat nykypäivänä olevan ennakkoluulotonta ja uusiin asioihin myönteisesti asennoitunutta porukkaa.  Useampi kävijä jätti yhteystietonsa voidakseen liittyä KulttuuriOsaajan verkostoon ja saadakseen tietää, kuinka VR-simulaation voi saada sen valmistuttua käyttöön omaan korkeakouluun. VR-toteutus oli Sairaanhoitajapäivien aikaan vielä aktiivisessa kehitysprosessissa, mutta suuri osa taustatyöstä on jo tehty. Myös Maijan keuhkokuume -case etenee hyvää vauhtia. Me lupasimme, että hankkeesta ja simulaatiomme VR-potilaista Markuksesta ja Maijasta kuullaan vielä. Kaikki siis seuraamaan hankkeen kotisivuja ja Instagram-tiliä!

 

Oli ilo olla mukana Sairaanhoitajapäivillä!

 


 

        Riikka Partanen, lehtori, Lapin AMK

        Jere Jalonen, VR-asiantuntija, FrostBit

        Joel Koutonen, VR-asiantuntija, FrostBit

        Juha-Matti Taikina-aho, VR-asiantuntija, FrostBit

 

 

Kurkistus Monikulttuurisen työyhteisön johtaminen -koulutuksen sisältöön

 Hei kaikki! KulttuuriOsaaja-hankeen loppuminen lähenee, mutta onneksi toimintamme jatkuu KulttuuriOsaaja-verkoston muodossa. Olettehan kai...