perjantai 10. joulukuuta 2021

Monikulttuurinen terveysalan työyhteisö



Työvoimapula on tällä hetkellä merkittävä ongelma jo nyt, mutta erityisesti tulevaisuudessa (OKM 2019a). Osaamisen ennakointifoorumin (2019) mukaan työvoiman tarve kasvaa Suomessa, sillä vuoteen 2035 mennessä tarvitsemme vuosittain lisää keskimäärin runsaat 60 000 työntekijä. Tämä tarve heijastuu myös terveydenhuollon sektorille. 

Miten voimme helpottaa työvoiman saatavuutta? 

Yksi ratkaisu on koulutusperäinen maahanmuutto, jonka lisäämiseksi tulisi kehittää mielikuvaa maastamme, työmarkkinoiden ja kansainvälistymisen tarpeet huomioon ottavia rekrytointikäytäntöjä sekä koulutustarjontaa (OKM 2019b). Hyvänä asiana voidaan pitää sitä, että Suomessa opiskelevista kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista suurin osa haluaa työllistyä Suomeen. Lisäksi Suomen hallitus ja korkeakoulut korostavat kansainvälisen yhteistyön vahvistamista, ulkomaalaisten opiskelijoiden, henkilöstön sekä maahanmuuttajille tarjottavien koulutusohjelmien määrän lisäämistä. 
Koulutusperäisen maahanmuuton onnistuminen on kiinni monesta tekijästä. On tärkeää, että koulutus, tutkimus ja oppimisympäristöt ovat laadukkaita, englanninkielisellä koulutustarjonnalla on hyvä maine ja ne ovat kiinnostavia sekä ammattikorkeakoulut, yliopistot ja kaupungit ovat houkuttelevia, unohtamatta uramahdollisuuksia. (OKM 2019a-b.) 

Entäpä, mitkä tekijät vaikuttavat koulutuksen omaavien maahanmuuttajataustaisten ammattilaisten sitoutumiseen Suomen työelämään? 

Näitä ovat muun muassa työpaikkojen asenteet, kielitaidot sekä se, miten sopeutuminen paikallisiin olosuhteisiin ja toimintatapoihin onnistuu. Väestömme muuttuessa yhä monimuotoisemmaksi kansainvälisen muuttoliikkeen ja globalisaation vuoksi, sairaanhoitajien monikulttuurisuusosaamisen tarve korostuu. Maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden myötä terveydenhuollon organisaatioiden toiminta monimuotoistuu tuoden mukanaan merkittäviä etuja, kuten esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten kulttuuriosaamisen kehittymisen.

Aiemman näytön mukaan maahanmuuttajataustaisten ja erilaisista taustoista tulevien sairaanhoitajien ja sairaanhoitajaopiskelijoiden siirtyminen koulutuksesta työhön on haaste ja voi aiheuttaa riskin suomalaiselle terveydenhuollolle ja väestölle. Näiden hoitotyönosaajien osaamisen varmistaminen huolenaihe, joka tulee ottaa huomioon potilasturvallisuuden kannalta. Huolenaiheina korostuvat kulttuurisen ja kielitaidon puute (Mikkonen ym. 2017), heikko tyytyväisyys työhön (Pitkäjärvi ym. 2013) sekä syrjintä ja ennakkoluulot työpaikoilla sairaanhoitajaopiskelijoita kohtaan (Oikarinen ym. 2018). Valtaosa alueellamme koulutetuista maahanmuuttajataustaisista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista onkin lähtenyt muualle töihin. Tämän lisäksi heitä palkataan terveydenhuollon organisaatiossa tehtäviin, jotka eivät vastaa heidän koulutustasoansa, esimerkiksi tarjoamalla sairaanhoitajille lähihoitajan tehtäviä.

KulttuuriOsaaja -hankkeessa työskennellään, maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien ja sairaanhoitajaopiskelijoiden työhön siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantamiseksi yhdessä koulutusorganisaatioiden ja terveydenhuollon organisaatioiden yhteistyöllä, ottaen mukaan myös maahanmuuttajat. Tällä yhteistyöllä pystymme tuottamaan laadukkaampaa ja entistä paremmin työelämän tarpeita vastaavaa koulutusta ja osaamista yhteiskuntamme tarpeisiin. 

Toivomme, että te, hyvät lukijat saatte blogistamme näkökulmia ja työkaluja omaan toimintaanne.
Toivomme myös, että jätätte ajatuksianne kommentteina esittämiimme keskustelunavauksiin.

Ystävällisin terveisin, 
KulttuuriOsaaja -hanketoimijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kurkistus Monikulttuurisen työyhteisön johtaminen -koulutuksen sisältöön

 Hei kaikki! KulttuuriOsaaja-hankeen loppuminen lähenee, mutta onneksi toimintamme jatkuu KulttuuriOsaaja-verkoston muodossa. Olettehan kai...